TT-Inrikes

Jan-Roger har byggt en bastu av is

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Där Kaitumälven och Kalixälven möts, mellan Gällivare och Kiruna, har Jan-Roger Eriksson tillsammans med vänner byggt en bastu av is. - Det blir lika varmt som i en vanlig bastu. Fötterna blir kanske inte så varma men på överdelen av kroppen blir det jättevarmt, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.(TT)

Där Kaitumälven och Kalixälven möts, mellan Gällivare och Kiruna, har Jan-Roger Eriksson tillsammans med vänner byggt en bastu av is.

– Det blir lika varmt som i en vanlig bastu. Fötterna blir kanske inte så varma men på överdelen av kroppen blir det jättevarmt, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Bastuångan smälter isen vartefter så under bastandet fylls luften i bygget helt av vattenånga. Skapelsen har tagit omkring 400 timmar att färdigställa, och håller upp till sex bastubad. Det är tredje gången Jan-Roger Eriksson bygger en isbastu.

– Det är alltid trist när det är över, men samtidigt så är det till naturen isbastun återvänder. Jag brukar titta på när den tinar bort och åker ner i vattnet med våra minnen, säger han till SVT.