TT-Inrikes

Inget brott - knark var inte knark

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Tingsrätten dömde Sävsjöbon för både narkotikabrott och rattfylleri. Men Göta hovrätt friar nu mannen med hänvisning till att den cannabis som tingsrätten klassade som narkotika inte ska räknas som knark, uppger SVT Nyheter Jönköping(TT)

Tingsrätten dömde Sävsjöbon för både narkotikabrott och rattfylleri. Men Göta hovrätt friar nu mannen med hänvisning till att den cannabis som tingsrätten klassade som narkotika inte ska räknas som knark, uppger SVT Nyheter Jönköping

Mannen uppgav i förhör att han under en period när han mådde dåligt självmedicinerat med en olja framställd av industrihampa. I oljan fanns mindre mängder av ämnet THC som är en aktiv substans i cannabis. Enligt tingsrätten ska oljan betraktas som narkotika även om den är framställd ur industrihampa och mannen fälldes.

Hovrätten, dit domen överklagades, pekar i sitt beslut på ett prejudikat från Högsta Domstolen där det slås fast att oljan inte ska bedömas som knark även om den innehåller THC. Oljan finns heller inte med på regeringens lista över narkotikaklassade preparat.