TT-Inrikes

Influensa på väg - så kan du skydda dig

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Varje år kommer influensan till Sverige, oftast under vinterhalvåret, och nu har enstaka fall börjat dyka upp. Än så länge är få drabbade och det finns en del du kan göra för att slippa bli sjuk. De flesta som levt ett par år vet hur det känns när influensan slår till.(TT)

De flesta som levt ett par år vet hur det känns när influensan slår till. Plötsligt står man där med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, halsont, hosta och röda ögon och en allmän känsla av att vara väldigt sjuk och matt.

Enligt den senaste influensarapporten från Folkhälsomyndigheten är influensaaktiviteten i Sverige fortfarande mycket låg, men det har börjat komma rapporter om insjuknade i framför allt Stockholm, Västra Götaland och Sörmland.

Sprids via luften

Influensa är en infektion som man får genom ett virus som ofta smittar genom luften. Det sprids när någon som är sjuk hostar, nyser eller bara andas ut. Det kan också spridas genom att exempelvis ta i hand med någon som har viruset på sina händer. Risken att smittas är större inomhus än utomhus och det är vanligt att man drar på sig influensan på till exempel bussar, i skolan eller förskolan och på jobbet.

Men det finns några enkla saker man kan göra för att undkomma det som brukar bli en vecka i sjuksängen.

Vaccin och handsprit

Sedan den 7 november är det möjligt att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccin rekommenderas framför allt för personer äldre än 65 år, gravida samt personer med kroniska sjukdomar och tillstånd. Men även andra kan skydda sig genom att ta sprutan. Det tar en till två veckor innan vaccinet ger ett bra skydd men när det väl börjat verka varar effekten i cirka nio månader.

För den som inte vill satsa på vaccin finns andra vägar att gå. God handhygien är en bra start, enligt 1177 Vårdguiden:

1. Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.

2. Använd gärna handsprit.

3. Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun.

4. Undvik nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.