TT-Inrikes

Ideella krafter vill hjälpa till med julen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Inte råd med mat och klappar till barnen? Många har svårt att få pengarna att räcka till i juletid - men nu finns nytt hopp. Ideella krafter hjälper allt fler i takt med att initiativet Julhjälpen sprider sig över landet. - Jag tycker att det är självklart att alla ska få lov att fira jul.(TT)

– Jag tycker att det är självklart att alla ska få lov att fira jul. Och folk vill ge, säger Isabella Gano som startade Julhjälpen i Trelleborg för två år sedan.

Via Facebook-grupper kan den som inte har råd med julmat eller klappar till sina barn få hjälp, och insamlingar pågår just nu för fullt. Den ursprungliga Julhjälpen startades för ett par år sedan av två kvinnor i Älmhult.

Nu finns initiativet i var och varannan stad i Sverige - från Tomelilla och Växjö till Östersund och Sundsvall. Vem som helst kan starta en grupp och samla in klappar.

– Vi finns i runt 40 städer i år, säger Isabella Gano.

Själv har hon samlat in klappar och pengar till presentkort på matbutiker under flera veckors tid. Privatpersoner lämnar av sina bidrag hemma hos Isabella.

– På kvällar sitter jag och packar familjernas påsar, och sedan åker jag ut och lämnar sakerna.

TT: Hur känns det?

– Den glädjen som man ser - jag önskar som alla som är med och ger skulle kunna få se den.

Hittills har 20 hushåll i Trelleborg och 38 i Malmö fått hennes hjälp. Men mottagarna får alltid vara anonyma och ansöker om julhjälp via privata meddelanden på Facebook.

– Främst frågar de om mat. Sedan vill inte föräldrar att deras barn ska vara utan saker när deras kompisar får.