TT-Inrikes

Tre får fängelse i jaktbrottshärvan

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Flera rovdjur fångades och dödades, varav flera plågades ihjäl. Nu döms tre män till fängelsestraff i jakthärvan som beskrivs som den största i Sverige. I slutet av förra sommaren grep polisen fem män som misstänkta för att ha plågat ihjäl flera rovdjur, bland annat lodjur, björn och järv.(TT)

I slutet av förra sommaren grep polisen fem män som misstänkta för att ha plågat ihjäl flera rovdjur, bland annat lodjur, björn och järv.

Nu döms tre av männen till fängelse av Luleå tingsrätt.

En av dem är en 37-årig man, som döms för två fall av grovt jaktbrott där han sköt en järv och snarade en björn. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

Sänker straffet

En 46-årig man döms till ett år och fyra månaders fängelse för medhjälp till det grova jaktbrottet vad gäller björnen. Han döms även för bland annat grovt vapenbrott till fängelse i ett år och månader. Han frias från sex åtal för grovt jaktbrott, där han bland annat var misstänkt för att ha dödat tre lodjur och tre björnar. Han frias även för anstiftan till grovt jaktbrott, uppger SVT Norrbotten.

Även en 74-årig man döms till ett års fängelse för medhjälp till det grova jaktbrottet beträffande björnen, samt grovt vapenbrott, vapenbrott och så kallad artskyddsbrott. Straffet har sänkts med hänsyn till mannens ålder och hälsoproblem, enligt tingsrätten. Han frikänns från åtal om grovt jaktbrott.

Bilder och filmer

Orsaken till att 46-åringen och 74-åringen fälls för medhjälp till grovt jaktbrott och frias från åtalen för grovt jaktbrott är att den enda bevisningen i dessa fall är bilder och filmer på dödade djur, främst i 46-åringens telefon.

Tingsrätten anser det bevisat att han har tagit bilderna och befunnit sig på platserna där djuren dödats. Däremot är det inte tillräckligt för att det ska ställas utom allt rimligt tvivel att just dessa personer har jagat och dödat djuren, enligt tingsrätten.

En 29-årig man döms till villkorlig dom och samhällstjänst för jakthäleri och vapenbrott, och en 63-årig man döms till samma påföljd för jakthäleri. Ingen av dem stod åtalade för grovt jaktbrott.

Samtliga misstänkta har nekat till brott.

Fyra av männen är renskötare och medlemmar i olika samebyar. Rovdjurspolitiken är sedan länge en känslig fråga för samer och varje år dödas många renkalvar av rovdjur.