TT-Inrikes

Hyllar moderkakan - genom att äta den

TT-Inrikes

Rannveig Stefansdóttir i Dalby har ångkokat 17 moderkakor från skånska kvinnor. Att äta moderkakan är en hyllning till det som gett näring åt barnet, anser hon. Det är också en trend bland kändisar på sociala medier. - I vår kultur ses moderkakan som skräp, en biprodukt som ska slängas.(TT)

Artikeln publicerades 28 mars 2017.

Rannveig Stefansdóttir i Dalby har ångkokat 17 moderkakor från skånska kvinnor. Att äta moderkakan är en hyllning till det som gett näring åt barnet, anser hon. Det är också en trend bland kändisar på sociala medier.

– I vår kultur ses moderkakan som skräp, en biprodukt som ska slängas. Men moderkakan är fantastisk, den förtjänar att omhändertas med omsorg, säger hon till Sydsvenskan.

Hon var tidigare undersköterska på förlossningen på Skånes universitetssjukhus, men driver nu eget företag där hon erbjuder sig att vara med som psykiskt stöd då kvinnor föder barn, som så kallad doula.

Rannveig Stefansdóttir erbjuder kvinnor att efter förlossningen ta hand om moderkakan. Hon skrubbar den ren, ångkokar den och torkar den i en svamptork. Sedan smulas den till ett pulver som kapslas in.

När hon själv födde barn åt hon en rå bit av sin egen moderkaka. Hon beskriver den som väldigt mjuk och lättuggad, med en stark smak av järn.