TT-Inrikes

Ny by evakueras i brandområde

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Branden nära byn Kårböle i Ljusdals kommun har tagit ny fart och boende evakueras. De italienska brandflygplanen som vattenbombar de största bränderna får på torsdag förstärkning av två franska plan. Bussar hämtar de boende i Kårböle under natten mot torsdagen.(TT)

Bussar hämtar de boende i Kårböle under natten mot torsdagen. Den som vill utrymma på egen hand ska ta väg 296 mot Los. Kommunen har ordnat ett nödboende i stugorna vid Färila Idrottspark. Mellan 70 och 90 personer berörs.

En yta på nära 3 000 hektar brinner.

– Det brinner kraftigt. Branden har nästan fördubblats från i går. Elden sprider sig på tre fronter och två fronter går rakt mot Kårböle. Vi ska göra allt vi kan, säger skadeplatschefen Hans Nornholm till TT sent på onsdagskvällen.

De två franska brandbekämpningsflygplanen beräknas landa på Örebro flygplats på torsdagen, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Planen är av samma modell som de italienska flygplanen som redan är i Sverige och kan ta 6 000 liter vatten åt gången.

"Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för tredje gången i sommar begära stöd från EU med brandbekämpningsflyg som kan stötta räddningstjänsten vid behov", säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, i ett pressmeddelande.

Italiensk vattenbombning

De två italienska flygplanen sattes under onsdagen in mot de stora bränderna vid Fågelsjö-Lillåsen och Lillhärdal i Härjedalen samt i Ljusdalstrakten, där det förutom vid Kårböle även brinner nära Enskogen, Ängra och Nötberget.

Personer i Ljusdal uppmanas att respektera avspärrningarna och undvika sjöarna Ängratörn, Hennan, Letssjön och Lossjön.

Länsstyrelsen i Jämtland har gått ut med en liknande varning.

"Vid Orrmosjön i Härjedalen kommer ett plan att hämta vatten från och med i dag och på obestämd tid framåt. Uppehåll dig alltså inte i sjön och flyg inte över den."

Snabb spridning

Räddningstjänsten har lyckats återupprätta sina begränsningslinjer kring branden vid Trängslets skjutfält i Älvdalen i Dalarna - där alla som bor i den berörda trakten har evakuerats. Hård vind gjorde tidigare att elden spred sig snabbt i det nordvästra brandområdet, vilket tvingade räddningspersonalen att dra sig tillbaka.

Brandmännen har sedan dess skapat en brandgata och när insatsen trappades ned för natten hade branden pressats tillbaka igen.

– Ytterligare en helikopter har satts in i arbetet. Totalt arbetar nu fem helikoptrar med släckningsarbetet, säger Lotta Andersson vid Mora brandkår.

Byar utryms i Nordmaling

I Västerbotten har boende i närheten av bränderna i Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun uppmanats att evakuera. Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, har gått ut.

– Det har tänt på flera håll i markerna längs med järnvägen och det sprider sig rejält. Det är ungefär en kilometer längs med rälsen. Vi har en väg som begränsningslinje och målet är att hålla vägen, säger Lars Kinnunen, räddningschef vid Räddningstjänsten Nordmaling.

– Vi har en helikopter som hjälp.

Bränderna uppstod på onsdagsförmiddagen. Kinnunen vet inte hur många personer som berörs.

– Det är två utspridda byar, ett 20-tal fastigheter totalt. Ingen är i omedelbar fara men det är otrevlig rök.

Inga persontåg berörs på sträckan, endast godståg.

Bränder i Norrbotten

Räddningstjänsten i Norrbotten bekämpar 14 separata bränder. Vid Lapmoberget i Vidsel rasar en omfattande brand som hemvärnssoldater och brandmän försöker få kontroll över med hjälp av två helikoptrar och en grävmaskin, rapporterar Piteå-Tidningen.

Sedan tidigare brinner det utanför Torgås nära Lima i Malung-Sälens kommun. Under onsdagskvällen startade en ny brand i kommunen, i Transtrand, i samband med att ett åskoväder drog förbi, uppger P4 Dalarna.