TT-Inrikes

Högt tryck på julens tåg- och flygbiljetter

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Efterfrågan på inrikesbiljetter med tåg och flyg är som vanligt stor kring jul- och nyårshelgen då många vill fira jul med närstående som bor på annan ort. Vissa av SJ:s avgångar är näst intill fullbokade och även vissa flygavgångar börjar bokas upp.(TT)

I år ligger antalet bokningar hos SJ tolv procent över antalet vid samma tidpunkt förra året. Allra mest bokade är Norrlandstågen från Stockholm och Göteborg där vissa avgångar redan är nästan fullbokade, enligt SJ.

– Inför jul är det knökfullt på tågen norrut medan det är väldigt gott om plats på tågen söderut. Efter jul blir det i princip tvärtom när alla som åkt norrut ska åka hem igen från julfirandet. Resandet efter storhelgerna sprids dock ut över fler dagar så det blir inte samma topp som precis innan jul, säger Niclas Härenstam, presschef på SJ, till TT.

Högst tryck 22 december

De populäraste resdagarna hos SJ är 21-23 december och allra högst bokningstryck är det den 22 december.

Det är inte bara tågen som börjar bokas upp, även flygbiljetterna har strykande åtgång.

– Det är inte fullt än men det börjar bli väl uppbokat. Många vill åka hem till nära och kära under julhelgerna och väldigt många av dessa vill åka norrut. Inrikes brukar det bli så gott som fullbokade flighter i hela landet, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige, till TT.

Hög efterfrågan norrut

Även flygbolaget Norwegian märker av den höga efterfrågan på resor norrut.

– Dagarna före och efter jul är det hårt tryck men det finns fortfarande ett antal platser kvar. Generellt är det högt bokningsläge på linjerna mellan Stockholm och Umeå, Luleå och Skellefteå, säger Norwegians kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till TT.