TT-Inrikes

Havsisen på normallåg nivå

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sommaren 2018 blev ovanligt varm på många platser runt jorden, men i Arktis har havsisen hållit ställningarna relativt väl, enligt National Snow and Ice Data Center (NSIDC) i USA. I augusti täckte isen en yta på 5,61 miljoner kvadratkilometer, vilket är ungefär samma utsträckning som de senaste åren.(TT)

Sommaren 2018 blev ovanligt varm på många platser runt jorden, men i Arktis har havsisen hållit ställningarna relativt väl, enligt National Snow and Ice Data Center (NSIDC) i USA.

I augusti täckte isen en yta på 5,61 miljoner kvadratkilometer, vilket är ungefär samma utsträckning som de senaste åren.

Det innebär att den är betydligt större jämfört med bottenåret 2012 då isen bara täckte 4,72 miljoner kvadratkilometer i augusti. Men den är också betydligt mindre jämfört med genomsnittet för perioden 1981-2010 då isen i genomsnitt var nästan 30 procent större än i dag.

    Isen har snart nått sin lägsta nivå för i år. I mitten av september sjunker temperaturerna påtagligt och istäcket börjar åter växa i storlek.