Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Glutenfria trenden kritiseras

Det är trendigt att skippa gluten, i livsmedelhandeln har glutenfria produkter ökat kraftigt. Men det finns en baksida. Trenden gör att sjukdomen ifrågasätts.(TT)
Publicerad 13 oktober 2015
Det är trendigt att skippa gluten, i livsmedelhandeln har glutenfria produkter ökat kraftigt. Men det finns en baksida. Trenden gör att sjukdomen ifrågasätts. När allt fler testar glutenfritt utan att lida av glutenintolerans förringas sjukdomen, anser
Det är trendigt att skippa gluten, i livsmedelhandeln har glutenfria produkter ökat kraftigt. Men det finns en baksida. Trenden gör att sjukdomen ifrågasätts. När allt fler testar glutenfritt utan att lida av glutenintolerans förringas sjukdomen, anser

När allt fler testar glutenfritt utan att lida av glutenintolerans förringas sjukdomen, anser Liselotte Pagmert, som har en åttaårig glutenintolerant dotter.

””

Sverige och Finland ligger högt - 2 procent av befolkningarna lider av celiaki eller glutenintolerans, jämfört med 1 procent i resten av världen. Det finns olika teorier om vad som ligger bakom detta, berättar Anneli Ivarsson, barnläkare och forskare vid Umeå universitet och en av världens ledande forskare på celiaki.

Annons

Kritisk till trenden

””

Hon är kritisk till trenden med glutenfritt.

””

Att glutenfritt skulle vara en viktminskningsmetod är en feltolkning, menar hon.

””

De som ändå mår bättre av glutenfritt kan ha lidit av glutenintolerans utan att veta om det, förklarar hon.

Viktig produktgrupp

På Celiakiförbundet säger pressekreteraren Anna Maria Schröder att framför allt företag just nu vill veta mer om celiaki.

””

Men den glutenfria trenden har en baksida.

””

Både Coop och Ica har märkt en kraftigt ökad försäljning. Enligt analysföretaget Nielsen Scantrack omsätter glutenfria varor 400 miljoner kronor i svensk dagligvaruhandel, en ökning med 50 procent på tre år.

Eget smörpaket

Liselotte Pagmerts åttaåriga dotter Milje fick diagnosen celiaki som ettåring.

””
Annons

Varannan månad får de hämta ett subventionerat matpaket via apoteket med en mängd glutenfria basvaror.

””

Trenden med glutenfritt märker de tydligt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons