Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kyckling fortsätter göra svenskar sjuka

Antalet svenskar som blivit svårt sjuka av färsk kyckling har inte blivit färre - trots företagens åtgärder. Hittills i år har nästan 2 000 svenskar drabbats. Statsepidemiologen Anders Tegnell är kritisk.(TT)
Publicerad 28 mars 2017

Sedan slutet av förra sommaren pågår ett utbrott av campylobacter kopplat till svenskproducerad färsk kyckling. Tusentals svenskar har insjuknat, men trots att branschen säger sig ha vidtagit åtgärder har antalet fall inte gått ner. Tvärtom. Kycklingsmittan fortsätter.

””

"Inte tillräckligt"

Annons

Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djur, framför allt fågel. De flesta människor som smittas insjuknar akut med diarréer samt med svåra magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär. I sällsynta fall kan andra komplikationer, som blodförgiftning, tillstöta.

Eftersom symtomen kan bli allvarliga har flera av landets smittskyddsläkare gått ut och varnat för färsk kyckling. Läkarna har dessutom varit kritiska till både myndigheter och livsmedelsbranschen, eftersom de anser att det har gjorts för lite för att stoppa smittan.

Exempelvis tycker Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, inte att svenska folket ska behöva agera lackmuspapper för branschens åtgärder.

””

Återkommande statistik

Förra året registrerades knappt 7 000 fall av inhemsk smitta av campylobacter, personer som alltså blev så pass sjuka att de sökte sjukvård och blev provtagna. Hittills i år har 1 838 fall registrerats.

TT: Har branschen gjort tillräckligt?

””

TT: Äter du själv färsk kyckling?

””

För att följa utvecklingen publicerar Folkhälsomyndigheten sedan en tid tillbaka statistik över antalet nya fall varannan vecka.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons