Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Finska experter utreder svensk smitta

Svenska myndigheters agerande under utbrottet av campylobacter i färsk kyckling ska nu utredas av finska experter. Det välkomnas av branschorganisationen Svensk Fågel som tycker att myndigheternas agerande bitvis var "rörigt".(TT)
Publicerad 21 september 2017

Nivåerna av campylobacter i svensk färsk kyckling är nu nere på "normala" nivåer för säsongen. Men utbrottet av smittan blev både långvarigt och allvarligt, enligt Folkhälsomyndigheten. Myndigheten räknar med att cirka 4 000 personer fler insjuknade än normalt under de dryga nio månader som utbrottet varade.

Smittan är inte dödlig, men risken finns att man blir rejält sjuk med magsmärtor och svåra diarréer.

””
Annons

Men varför blev utbrottet så långvarigt - sattes rätt åtgärder in i rätt tid och hade utbrottet gått att undvika överhuvudtaget?

Stor spridning

För att få svar vill nu de ansvariga myndigheterna - Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt - ta hjälp av finska kollegor. Under hösten ska därför experter från myndigheterna THL (Institutet för hälsa och välfärd) samt Evira (Livsmedelssäkerhetsverket) i Finland utreda det svenska utbrottet.

””

TT: Hade myndigheternas agerande kunnat vara bättre?

””

"Rörigt"

TT har tidigare berättat om den stora frustration som många smittskyddsläkare uttryckt över myndigheternas agerande, eller snarare icke-agerande. Och att de berörda myndigheterna inte alltid var överens om hur arbetet skulle bedrivas. Exempelvis att Jordbruksverket censurerade uppgifter från Folkhälsomyndigheten som pekade ut svensk färsk kyckling som smittkällan.

Enligt Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, ligger mängden campylobacter i svensk kyckling nu nere på "historiskt låga nivåer".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons