TT-Inrikes

Fem tips: Så slipper du bli hackad

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Flera miljoner lösenord från svenska användare finns på nätet och riskerar att användas av brottslingar. Men följer du några enkla regler kring ditt lösenord blir du en svår nöt att knäcka för hackare.(TT)

1. Krångla till det.

– Använd aldrig samma lösenord till två olika tjänster. Även om det bara är en liten sajt som blivit hackad ligger hela ditt liv öppet om du har samma lösenord på till exempel Gmail eller Apple. Använd heller aldrig ett ord som finns i någon ordlista på något språk. Använd en kombination av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken. Man kan till exempel använda de första bokstäverna i texten på sin favoritlåt. Man kan ha olika nivåer på lösenorden också. Om man registrerar sig till något som inte är kopplat till din identitet kan ett slasklösenord gå bra, men aldrig annars.

2. Var dubbelsäker

– Många sajter erbjuder tvåstegsverifiering, alltså att identifiera sig med ytterligare steg förutom lösenordet. Det börjar finnas på sociala medier-sajter till exempel. Det kan vara att du måste godkänna med en kod i ett sms när du loggar in på en ny dator. Får du ett sådant meddelande och du inte försökt logga in själv vet du direkt om något är fel.

3. Skydda lösenordet

– Lämna aldrig ut lösenordet till andra. Det är förvånansvärt många som gör det, speciellt ungdomar som lånar varandras telefoner. Lagra heller inte dina lösenord där de är lätta att komma åt. Det finns krypterade tjänster för till exempel telefonen till det.

4. Byt ofta

– Tumregeln är att det ska ske ungefär var tredje månad. Det har visat sig gång på gång att det går ungefär tre-fyra månader från det att en lösenordsdatabas stjäls till att den börjar användas.

5. Tänk på var du surfar

– Tänk på att gratisnätverk på kaféer, restauranger och flygplatser kan vara avlyssnade. Du vet inte om personen med en laptop i hörnet läser nyheter eller sniffar lösenord. Framför allt utomlands ska man vara försiktig. Det har ofta påträffats lösenordstrojaner på internetkaféer. Måste man ändå göra det ska man byta lösenord efteråt.