TT-Inrikes

Expert: Sahlins risktagande ovanligt

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Mona Sahlins fadäser kan spåras till en risktagande personlighetstyp som också förklarar hennes många yrkesframgångar, enligt psykologiprofessorn Pär-Anders Granhag. - Hon är en ovanlig person, på gott och ont, säger han.(TT)

För andra gången i karriären har den före detta S-ledaren Mona Sahlin tvingats avgå från sin post efter att hon ertappats med olika felaktigheter - först med att använda riksdagens kontokort till att köpa Toblerone, och nu senast där hon inte betalat in arbetsgivaravgiften för en av sina anställda, och skrivit under ett löneintyg med falska uppgifter.

Pär-Anders Granhag, professor i psykologi vid Göteborgs universitet, förklarar att Mona Sahlins till synes risktagande beteende kan spåras till en grupp människor som kallas sensationssökare inom psykologin, och som finns inom alla yrkesgrupper och nivåer i samhället.

Risktagandet nödvändigt

- Det är personer som söker exceptionella och ovanliga upplevelser. De mår bra av stora utmaningar och har svårt att härda ut i någon slags tomhet, säger han.

Ett återkommande risktagande blir nödvändigt för att hantera de stora utmaningarna, till exempel risken att misslyckas som alltid följer ett tungt uppdrag i politiken eller näringslivet. Det är därför lätt att det mindre och mer vardagliga risktagandet drunknar i helheten, förklarar Pär-Anders Granhag.

– Jag tror inte att de sätter sig ned och gör en kalkyl över hur stor risken är att det ska uppdagas. Det sker i ett flöde av mycket som händer, där det finns mycket viktigare saker man jobbar med och engagerar sig i. Risktagandet är inte målet i sig, utan en biprodukt och konsekvens av ett sätt att leva.

Hänger samman

Pär-Anders Granhag är noga med att understryka att de negativa sidorna ofta går hand i hand med de positiva, och att gruppens drivkraft kan vara till gagn för andra och för samhället i stort.

– Skulle man titta in i Mona Sahlins tankevärld skulle man kanske se att fadäserna är oerhört små skärvor i någonting mycket större som hon är engagerad i. Nu blir bilden av henne helt färgad av skärvorna, där handlingarna har skett i en kontext som är mycket mer omfattande, men det kan ha varit samma delar av hennes personlighet som varit igång, säger han.

– Det går inte att säga att hon är en vanlig person, med en viss specifik brist. Hon är en ovanlig person, på gott och ont.