TT-Inrikes

Expert: Kungen ej primärt terrormål

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Samtidigt som förberedelserna för kungens 70-årsfirande och Eurovision pågår kommer uppgifter om ett misstänkt terrorhot mot Sverige. Men stora publika evenemang är knappast primära mål för terrorister, anser terrorexperter.(TT)

Firandet av Kung Carl Gustafs högtidsdag har redan inletts och på själva födelsedagen på lördag planeras både uppvaktning på borggården och en stor bankett på Slottet på kvällen.

Varken hovet eller Säpo vill kommentera hur de nya uppgifterna påverkar säkerhetsarrangemangen.

– Vi hänvisar alla frågor kring säkerheten till säkerhetspolisen, uppger Daniel Urso, pressekreterare vid hovet.

– Vi går aldrig in på vilka skyddsåtgärder vi vidtar i vårt personskydd, säger Fredrik Milder, på Säpos pressavdelning.

Norsk polis följer

Vilka utländska dignitärer som väntas till firandet har ännu inte presenterats. Den norska kungafamiljen planerar att närvara och i Norge uppmärksammas det nya terrorhotet. Norsk polis följer utvecklingen och vidtar åtgärder om det behövs, säger Unni Grøndahl, presschef på Oslo polisdistrikt, till nyhetsbyrån NTB.

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, vill inte spekulera i hur polisens säkerhetsarbete kring kungens 70-årsfirande kan påverkas av det nya terrorlarmet.

– Kungen har ju tillgång till Säpos livvaktsskydd och deras säkerhetsbedömningar och jag utgår ifrån att de sköter det enligt konstens alla regler, säger han.

TT: Men är det troligt att potentiella terrorister skulle välja att slå till mot ett så välbevakat arrangemang?

– Det är omöjligt att säga, men jag tror inte att kungen är ett primärmål i Sverige. Då finns det andra saker som är intressantare, säger Hans Brun.

Svårt skydda allmänheten

Samtidigt medger han att det är svårt att skydda de människor som kan tänkas komma till Slottet för att få en glimt av högtidligheterna.

– Nej, det är det som är ett av de stora problemen för polisen både i Sverige och utomlands. Det är omöjligt, det tror jag de flesta förstår, eftersom vi lever i ett fritt och öppet samhälle, och vill fortsätta att leva i ett fritt och öppet samhälle.

Ett annat stort publikt evenemang, Eurovision song contest, äger rum i Globen om några veckor. Arrangörerna har fått information om det nya terrorhotet, skriver Dagens Nyheter. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vill inte överdriva hotbilden.

– Stora publika händelser av den typen skulle kunna vara intressanta, inte minst om de direktsänds i tv. Samtidigt är säkerhetsnivån så hög att det är väldigt svårt att ens ta sig in, säger Ranstorp till DN.