TT-Inrikes

Dator hittade hudcancer lika bra som läkare

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett avancerat datorprogram har kunnat skilja vanliga former av hudcancer från ofarliga förändringar med lika hög säkerhet som hudläkare. Det visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature som Dagens Medicin skriver om. - Det här är spännande läsning.(TT)

Det visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature som Dagens Medicin skriver om.

– Det här är spännande läsning. Automatiserad diagnostik av hudcancer tillhör framtiden och den teknik som nu testats verkar vara ett stort framsteg jämfört med tidigare försök, säger John Paoli, överläkare vid hudcancercentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till tidningen.

I studien, gjord av forskare vid det amerikanska universitetet Stanford, fick datorprogrammet först "öva" på nästan 130 000 bilder på mer än 2 000 olika hudsjukdomar.

Därefter fick det göra ett test där bilder på hudförändringar skulle klassas som farliga eller ofarliga. Programmet visade sig vara minst lika bra på detta som 21 hudläkare som fick göra samma tester.

Paoli är imponerad av den diagnostiska säkerheten men säger till DM att det kvarstår ett mycket viktigt steg - att välja ut vilken fläck man ska fotografera och visa för maskinen.