Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Wallström lovar hemligt svar om Saudiröst

Riksdagens partier ska, under sekretess i utrikesnämnden, få veta hur Sverige röstade när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission. Det svaret ger regeringen efter krav på besked. Partiledarna för Moderaterna, Liberalerna och Centern vill se korten på bordet.(TT)
Publicerad 25 april 2017

Partiledarna för Moderaterna, Liberalerna och Centern vill se korten på bordet. Det ska de få, lovar utrikesminister Margot Wallström (S).

"Vi kan som bekant inte redovisa offentligt hur Sverige röstar i en sluten omröstning, men eftersom sekretess gäller under utrikesnämndens möten kommer jag att informera riksdagens partier om den här frågan vid nämndens nästa möte. Jag vill dock redan nu tydliggöra att Sverige inte har ingått några röstbyten i valet till FN:s kvinnokommission", skriver Wallström.

Annons

Flera nya länder

Omröstningen skedde nyligen i FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc, och gällde fyllnadsval av 13 medlemsländer till en underkommitté, FN:s kvinnokommission som rymmer 45 länder åt gången. Saudiarabien, Irak och Algeriet finns bland de invalda.

Hans Corell, tidigare rättschef i FN, bekräftar för TT att det i Ecosocs stadgar sägs att omröstningarna när det gäller val till underkommittéer är hemliga. Länderna får inte veta, åtminstone inte officiellt, hur de enskilda rösterna fördelats.

M-ledaren Anna Kinberg Batra kräver dock att Sverige "säger vad man tycker" och redogör för hur rösten har använts.

””

Centerledaren Annie Lööf vill ha svar från den feministiska svenska regeringen. L-ledaren Jan Björklund säger att möjligheten att Sverige skulle ha sagt ja till saudierna bara inte får vara sann.

””

Pikar Björklund

Margot Wallström undrar i sitt inlägg över hur Jan Björklund hanterade liknande frågor under sin tid i regeringen 2014.

"Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014." skriver hon.

Wallström skriver att beslutet om hur Sverige skulle göra inte var politiskt, det följde de regler som gäller för omröstningar i det aktuella FN-organet. Regionala grupper nominerar företrädarländer och de väljs sedan oftast in utan diskussion.

"Saudiarabien hade utsetts till representant i sin regionala grupp. I det här fallet begärde ett land med kort varsel omröstning", skriver hon.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons