TT-Inrikes

31-åring häktas - hans dna var på vapnet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

31-åringen som suttit anhållen misstänkt för att beskjutit en polisbostad i Västerås häktas. Åklagaren bekräftar att hans dna finns på det påträffade vapnet - men för själva skottlossningen häktas han på den lägre misstankegraden.(TT)

Den 31-årige mannen greps tidigare i veckan misstänkt för att ha avlossat ett tjugotal skott mot en polismans bostad i Västerås i slutet av oktober.

Västmanlands tingsrätt häktar honom som skäligen misstänkt för försök till mord, alternativt medhjälp till försök till mord.

Följer delvis åklagaren

När han anhölls gällde bara den lägre misstankegraden, men åklagarens linje var att mannen skulle häktas på den högre misstankegraden på samtliga punkter.

– För min del är det viktiga att han är häktad och inte kan påverka utredningen. På vilken grund är inte så väsentligt, säger åklagare Birgitta Fernlund till TT efter häktningsförhandlingarna.

31-åringen häktas dock för grovt vapenbrott på den högre misstankegraden - Fernlund bekräftar att hans dna fanns på den automatkarbin av typen AK 47 som hittats.

Tester har visat att samma vapen avlossade skotten mot polisens villa.

– Utredningen går in i ett nytt skede nu när vi har vapnet, har konstaterat att det är rätt vapen och har vissa spår att jobba vidare med, säger Fernlund.

Nekar till alla brott

Försvarsadvokat Peter Eklund beskriver den lägre misstankegraden som "en liten framgång".

– Vår linje var möjligen skäligen men inte på sannolika skäl och det köpte tingsrätten. Det var både jag och min klient tillfreds med, säger han.

– Hans position är den att han har inget med det här att göra. Han förnekar all delaktighet.

En annan man, en 21-åring, häktades i höstas och släpptes senare på fri fot. Han är dock fortfarande skäligen misstänkt för försök till mord.

Det var den 28 oktober som ett tjugotal skott avlossades mot ett hus där en polisman och hans familj låg och sov. Skotten orsakade stor förödelse i huset och några av dem gick rakt igenom det. Ingen människa skadades i attacken.