TT-Inrikes

BB Sophia lägger ner verksamheten

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Den privatägda förlossningskliniken BB Sophia i Stockholm ska lägga ner sin verksamhet. Beskedet innebär att tusentals förlossningsplatser saknas. Praktikertjänst, som äger kliniken, meddelade på torsdagen att bolaget kommer att säga upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting.(TT)

Praktikertjänst, som äger kliniken, meddelade på torsdagen att bolaget kommer att säga upp vårdavtalet med Stockholms läns landsting. Efter att det har sagts upp pågår verksamheten i sex månader.

I fjol genomfördes omkring 3 200 förlossningar på kliniken. Och nu måste det tomrummet fyllas.

– Jag har haft en planering med de övriga förlossningsenheterna i länet och vi ser att vi kan utöka kapaciteten på de övriga enheterna. säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör vid landstinget, till TT.

Socialdemokraterna i landstinget efterlyser bland annat omedelbart utökad kapacitet på landstingets egna förlossningskliniker. Dessutom vill S att byggandet av en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus ska påskyndas.

– Det finns utredningar som talar om att till 2018 kommer vi att sakna förlossningskapacitet motsvarande 2 000 förlossningar om året. I och med att BB Sophia slår igen kommer situationen bli mycket mer ansträngd, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson.

Orsaken till att avtalet sägs upp är att BB Sophias två första verksamhetsår inneburit en förlust på 180 miljoner kronor, enligt Praktikertjänst.