TT-Inrikes

Arbete med sjukhusavtal kostar 120 miljoner

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sjukhusprojektet Nya Karolinska krävde ett omfattande avtal - och arbetet med att konstruera avtalet och annan juridisk rådgivning blev i sig en stor affär. Stockholms läns landsting har fram till i år betalat ut 120 miljoner kronor inklusive moms.(TT)

Sjukhusprojektet Nya Karolinska krävde ett omfattande avtal - och arbetet med att konstruera avtalet och annan juridisk rådgivning blev i sig en stor affär. Stockholms läns landsting har fram till i år betalat ut 120 miljoner kronor inklusive moms.

– Det är väldigt mycket pengar för mig, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) till SVT Nyheter.

SVT Nyheters granskning visar att advokatfirman Mannheimer Swartling fortsatt att fakturera efter det att avtalet för sjukhusbygget var färdigt. Utöver att konstruera avtalet fick advokatfirman även uppdrag i anslutning till upphandling av it-system och medicinsk utrustning.

– Min uppfattning är att vi använt för mycket externa rådgivare i olika sammanhang, både när det gäller Nya Karolinska och andra delar av landstinget. Vi måste ha högre egen kompetens och se till att använda skattepengarna på rätt sätt, säger Irene Svenonius.

Avtalet för sjukhusbygget samt dess drift och underhåll beräknas landa på 57 miljarder kronor fram till 2040.