TT-Inrikes

Ambassadbrand startades "av instabil individ"

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En man har anhållits efter den kraftiga branden i ambassadbyggnaden i Stockholm. Den startades av en "instabil person" på Portugals ambassad enligt landets utrikesminister, skriver DN. Den man som greps efter branden i ett hus på Östermalm i onsdags har anhållits.(TT)

Den man som greps efter branden i ett hus på Östermalm i onsdags har anhållits.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, säger kammaråklagare Zilla Hirsch till TT.

Hon kan ännu inte säga något om hur branden startade eller om mannens eventuella motiv till brottet.

  – Vi försöker nu ta reda på vad som hänt och varför det hände. Mannen hördes väldigt kort i går.

  Men enligt Portugals utrikesminister, Augusto Santos Silva, ska branden ha startat på Portugals ambassad av en instabil individ, skriver Dagens Nyheter med hänvisning till den portugisiska tidningen Diário de Notícias.

  – Han ville prata med den ansvarige för ambassadens konsulära sektion, men redan innan samtalet började startade han branden och flydde, säger Santos Silva till Diário de Notícias.

  Enligt honom ska mannen ha talat om människohandel.

  – Mannen ska ha pratat mycket osammanhängande på engelska om problemen med människohandeln i Portugal, säger Augusto Santos Silva.

  Den tekniska undersökningen av brandplatsen görs på fredagen och polisens avspärrningar kring huset är kvar.

  – Avspärrningarna kvarstår i väntan på att det ska bli möjligt att genomföra en teknisk undersökning, säger Anna Westberg, pressinformatör vid Stockholmspolisen.

  Branden startade vid tolvtiden i onsdags i byggnaden som ligger på Narvavägen på Östermalm. I byggnaden huserar bland annat även Tunisiens och Argentinas ambassader. Fjorton människor skadades och åtminstone två av dem fördes till sjukhus. Skadorna uppgavs dock vara lindriga.