TT-Inrikes

Äldste livstidsfången kvar i fängelse

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sveriges äldste livstidsdömde fånge blir kvar bakom lås och bom. Den 90-årige morddömde mannen har hittills avtjänat 19 år i fängelse. - Det kan hända igen, säger domaren Björn Lindén.(TT)

Örebro tingsrätt meddelar nu att 90-åringens ansökan om att få sitt livstidsstraff ändrat till ett tidsbestämt straff avslås.

– Avgörande för beslutet är risken för återfall i allvarlig brottslighet, säger Björn Lindén, lagman vid Örebro tingsrätt.

"Bristande självkontroll"

I domen hänvisar rätten bland annat till ett utlåtande från Rättsmedicinalverket, som skriver:

"Vanligtvis brukar vissa personlighetsdrag, som exempelvis impulsivitet och bristande självkontroll, minska med ökad ålder. Mot bakgrund av att har begått sina våldsbrott vid en hög ålder, riktat mot försvagade personer, tycks denna omständighet inte gälla för honom. Även om han har en del fysiska krämpor ter han sig ändå vara vid god vigör."

Kriminalvården tar i sitt yttrande fasta på att mannen inte har deltagit i någon verksamhet under sin tid i fängelse och att han vägrar att genomgå behandling för sin alkoholism.

– Han har dödat två personer, båda var rörelsehindrade och båda gångerna var det fråga om alkoholmissbruk. Han har inte tagit itu med den problematiken och med därtill kopplad aggressionsproblematik, säger Björn Lindén.

Två morddomar

Mannen dömdes till livstids fängelse 1999 för att vid 71 års ålder ha mördat sin granne, en äldre, sängliggande person. Han har flera gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men även tidigare fått avslag med hänvisning till hög återfallsrisk.

Även 1988 dömdes mannen för mord. Den gången var offret en rullstolburen person.

– Det är inte otroligt att något sådant kan hända igen, säger Björn Lindén.

Åklagaren i fallet motsatte sig mannens begäran med hänvisning just till återfallsrisken. Mannen och hans advokat hänvisade till mannens höga ålder och medicinska problem.

TT har utan framgång sökt mannens advokat för en kommentar till tingsrättens beslut.