TT-Inrikes

SD vill utvisa fler utländska brottslingar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna kräver obligatorisk utvisning på livstid för utlänningar som döms för grova vålds- och sexbrott. - En stor del av brottsligheten är importerad, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson. Kravet är ett av många vallöften i den valplattform som SD ska anta i helgen.(TT)

Kravet är ett av många vallöften i den valplattform som SD ska anta i helgen. I sitt tal på partiets valkonferens i Nacka utvecklade Åkesson vallöftet.

Det ska vara obligatoriskt för domstolar att döma utländska grova våldsbrottslingar till livstids utvisning, anser SD. I dag kan brottslingar slippa dömas till utvisning beroende på anknytning till Sverige.

SD lovar också att se till att utvisningar verkligen verkställs. En orsak till att de inte verkställs är att de dömdas hemländer vägrar ta emot dem.

Sanktioner mot hemländer

Åkesson vill att Sverige utövar starka påtryckningar mot länderna i form av sanktioner, frysta tillgångar och indraget bistånd.

– Vi har tittat ganska mycket på Storbritannien som är ganska duktiga på att både förhandla med länder som inte vill ta emot sina medborgare, men också duktiga på andra sätt så att utvisningen kan verkställas, säger SD-ledaren efter talet.

Om internationella konventioner hindrar utvisningar så vill SD omförhandla dem eller strunta i dem.

– Vi ska använda våra diplomatiska vägar som finns för att säkerställa att ingen som utvisas eller kommer tillbaka sitt hemland utsätts för tortyr eller liknande, men det är ju det vi kan göra, vår uppgift är att bevaka svenska intressen.

Hårda tag

Åkesson utlovar även hårda tag mot de utländska brottslingar som inte kan utvisas efter avtjänat straff. De ska få kraftiga begränsningar av sin frihet. De ska inte få jobba, inte ta del av välfärdssystemen, tvingas bo på anvisad plats, bära fotboja och inte ha tillgång till internet.

– Vid minsta överträdelse ska de tillbaka in i fängelse i väntan på att utvisning kan verkställas, säger Åkesson.