TT-Inrikes

Man i 75-årsåldern knivskuren av jämnårig

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En grannfejd urartade i Örbyhus, norr om Uppsala. Tack vare en mobil i bröstfickan undkom en man 75-årsåldern allvarliga skador när hans granne attackerade honom med kniv. Männen har varit grannar sedan länge och har en fejd som går långt tillbaka i tiden. På måndagen gick det överstyr.(TT)

Männen har varit grannar sedan länge och har en fejd som går långt tillbaka i tiden. På måndagen gick det överstyr.

– Det är gammalt groll som ligger bakom det här och det har varit oegentligheter där tidigare. Den misstänkte har i dag hamnat i någon slags psykos och jagat sin granne med kniv, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.

Mobil i bröstfickan

Den misstänkte, en man i 70-årsåldern, fick övertaget mot sin granne och med en morakniv försökte han kivhugga mannen i bröstet. Grannen, i 75-årsåldern, hade dock tur och flera av knivhuggen träffade mannens mobiltelefon som han hade i bröstfickan. Några hugg rispade kläder och hud, men mannen klarade sig utan allvarliga skador och fördes till vårdcentral av polisen.

En person som var på besök hos grannen blev vittne till händelsen. Denne plockade upp en bräda och slog i bakhuvudet på den misstänkte. Han försvann då i väg till sitt eget hus.

"Lyder inte"

– När vi kommer dit är den misstänkte inte på plats. När man söker efter gärningsmannen kommer han plötsligt springande mot en av poliserna. Polisen kommenderar ner honom, men han lyder inte, berättar Torbjörn Karlsson.

I stället skriker mannen "Skjut mig då", men till slut ger han upp och lägger sig ner och grips misstänkt för mordförsök.

Efter slaget i bakhuvudet behövde mannen uppsöka sjukvård och han fördes med ambulans till sjukhus under uppseende av polis.