TT-Feature

Tränade gitarrspel varje dag för "Django"

TT-Feature Artikeln publicerades

Med två förstörda fingrar skapade gitarrgeniet Django Reinhardt en helt egen spelstil. För skådespelaren Reta Kateb innebar det en verklig utmaning att försöka återskapa dennes sätt att spela i filmen "Django". - Jag tränade gitarrspel varenda dag.(TT)

– Jag tränade gitarrspel varenda dag. Jag hann göra två andra filmer medan jag tränade, säger Reta Kateb till TT.

Django Reinhardt, som levde mellan 1910 och 1953, är en av alla tiders mest hyllade jazzgitarrister. Han var rom och bodde under många år bland romer i utkanten av Paris. Som gitarrist var han självlärd och utvecklade efter en olycka, som förstörde två fingrar på vänsterhanden, en helt egen spelstil.

Frankrikes megastjärna

Reta Kateb är en av Frankrikes megastjärnor efter roller i bland annat "En profet" och "Far from men". TT träffade honom i samband med att filmen om Django öppnade årets filmfestival i Berlin.

– Jag visste väldigt lite om honom, och jag var tvungen att försöka hitta denna person som var större än livet. Det var en utmaning att förstå vem han var, det var som att gå uppför ett berg, säger Reta Kateb.

Och så var det gitarrspelet. Kateb säger att han började med väldigt enkla låtar för att sedan gå över till trefingersfattningen och solon.

– Jag ville att de romer vi filmade med skulle tro på att jag kunde spela. Och det kan jag. Fast i närbilder på gitarren är det någon annans händer som visas.

Hyllning till romerna

En stor del av filmen utspelas under andra världskriget, då romerna var en av de grupper som nazisterna ville förinta.

– Självfallet instämmer jag med det filmen vill säga. Den är en hyllning till romerna. Det här var min möjlighet att berätta en historia som inte finns med i historieböckerna. Det var inte förrän 2010 som folkmordet på romerna erkändes.

Men det var också viktigt för honom att filmen inte bara framstår som ett vykort "som har samröre med vad som händer i dag".

– Den är inte ett budskap, den är ett stycke konst som sätter hjulen i rullning, som får människor att börja tänka.

Reklam för nazisterna

Reta Kateb konstaterar att han gjorde mycket research om hur musiker och filmare tacklade den nazistiska ockupationen.

– En del kämpade mot den, andra gjorde det inte. Några, som till exempel Fernandel, gjorde till och med reklam för nazisterna. Visst, det kan vara svårt att dra linjen mellan att göra sitt jobb och att samarbeta. Jag hade aldrig kunnat samarbeta med nazisterna.

"Django" har svensk premiär den 3 november.