TT-Feature

Trakasserier i fokus på skådespelarmöte

TT-Feature Artikeln publicerades

Sexuella övergrepp var en prioriterad fråga när Nordens skådespelarfackförbund möttes i Helsingfors på torsdagen. Facken träffades för att diskutera arbetsvillkoren inom scen och film i allmänhet, men i och med #metoo-kampanjen hamnade just sexuella kränkningar och övergrepp i fokus.(TT)

Sexuella övergrepp var en prioriterad fråga när Nordens skådespelarfackförbund möttes i Helsingfors på torsdagen. Facken träffades för att diskutera arbetsvillkoren inom scen och film i allmänhet, men i och med #metoo-kampanjen hamnade just sexuella kränkningar och övergrepp i fokus.

– Hela vårt område är ett frilansområde, med korta anställningar och oro för att inte kunna få fortsatt engagemang, det stärker naturligtvis risken för att utsättas för maktutövningar och trakasserier, säger Anna Carlson, ordförande för Teaterförbundet, till Sveriges Radios "Kulturnytt".

I samband med mötet uppmanar Nordiska skådespelarrådet branschen att ta frågan på allvar:

"Vi applåderar för modet och engagemanget hos de många aktörer som har uttalat sig kring sina erfarenheter av sexuella trakasserier och diskriminering. Vi fördömer starkt alla personer som utövar sexuell eller någon form av trakasserier och diskriminering", heter det bland annat i ett uttalande.