TT-Feature

"Tiden för svinet är förbi"

TT-Feature Artikeln publicerades

Uppropet från nästan 600 skådespelare har förändrat förutsättningarna för branschen. - Vi kanske måste skriva in det här explicit i våra direktiv, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst. Samtidigt spås den traditionella manliga mytbildningen inom kulturen bli ett minne blott.(TT)

Uppropet om sexuella trakasserier och övergrepp i kulturens Sverige har skapat krisläge. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) satt i går i möten med cheferna för Dramaten, Riksteatern och Kungliga Operan. Svenska filminstitutets vd Anna Serner beskriver vittnesmålen som "ett slag i magen".

– Man blir chockerad, man blir helt omkullkastad. Det är rent ut sagt vidrigt, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Fellenius säger att finansiärerna "absolut har ett ansvar" och öppnar för att explicit skriva in en uppförandekod i nya avtal.

"Kräver nolltolerans"

– Den lagstiftning som finns på svensk arbetsmarknad borde vara fullt tillräcklig. Men det kanske behövs ytterligare en skärpning i policies.

Film i Väst kommer nu att tillsammans med andra finansiärer att samlas för ett möte där frågan ska diskuteras och nya riktlinjer och krav dras upp.

– Vi kräver nolltolerans såklart, i alla sådana här frågor, oavsett form av trakasserier, säger Fellenius.

Film i Väst har nyligen avbrutit allt samarbete med danske filmproducenten Peter Aalbaek Jensen efter övergreppsanklagelser. Aalbaek Jensen har sagt att han tycker det är roligt att tafsa och inte tänker sluta.

Slutet för rock'n'roll-stjärnan

Många av de vittnesmål som har kommit fram i uppropet gör gällande att övergreppen har skett av män i skydd av stjärnstatus. Varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon tror att stjärnstatus kan spela roll, men också en kultur som har skapats inom film- och teatervärlden.

– Det finns en avart av varumärkesbildning, nästan en mytbildning att man får bete sig lite hur man vill. Oavsett om det är drogproblem eller fortkörning. Allmänt rock'n'roll-beteende har adderat till en mytbildning om något slags manligt geni i den här världen, säger han.

Turner Olovzon poängterar att det självklart har funnits gränser även tidigare för vad som accepterats men att det i ljuset av #metoo nu är nya villkor.

– Det har antagligen funnits producenter och regissörer som skyddat stjärnor från att saker ska komma ut.

– Tiden för svinet är förbi. Det där är en manlig mytbildning i kulturvärlden som är positivt att den rensas ut. Samma sak med att man måste må dåligt för att skapa konst, det är bra att dessa dogmer försvinner. Det är få skådespelare som agerar som förebilder, det gör man mycket mer inom artist- eller idrottsvärlden. Här finns inte det ordet med alltid.