TT-Feature

Kravet efter kvinnornas upprop: Nolltolerans

TT-Feature Artikeln publicerades

Krismötena avlöser varandra inom teater- och filmbranschen efter uppropet där 456 kvinnliga skådespelare beskriver grova sexuella övergrepp - De som beter sig så här ska inte få jobb. Det måste få konsekvenser, säger Dramatenskådespelaren Nina Fex.(TT)

Det första mötet på Dramaten hölls direkt på onsdagsmorgonen. I SVT:s "Morgonstudion" säger Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø att han är bestört över uppgifterna och säger att man aldrig medvetet försökt sopa något under mattan.

– Det som här beskrivs kommer inte till ytan. Jag har det yttersta ansvaret för Dramaten, så det är mitt ansvar att ta reda på varför det är så, säger till SVT.

Senare under eftermiddagen hålls ett större möte med personalen på teatern.

"Måste bli öppnare"

Nina Fex arbetar som skådespelare på Dramaten och är en av dem som skrivit under uppropet. Hon ingår även i en grupp medarbetare som regelbundet deltar i möten med teaterledningen, och deltog därför i morgonens krismöte. Hon beskriver det som ett bra samtal.

– Det man alltid är rädd för att det blossar upp och sedan går tillbaka till det normala. Men kraften i det här gör nog att det faktiskt kan förändra attityder.

TT: TT: När personer i ledningsposition säger att de inte känner till det som beskrivs i uppropet, vad tänker du då?

– Först tänker man att, ja det är konstigt. Men å andra sidan så jobbar vi så isolerat och folk är så tysta, så på ett vis är det inte alls konstigt. Chefen är kanske den som får veta sådant här sist. Det är problemet, att vi måste bli öppnare och att alla bitar i organisationen måste bli mer transparenta.

Nina Fex tror att en viktig åtgärd är att se till att man vid varje filminspelning eller uppsättning ser till att den finns en person som är ansvarig för den här typen av frågor.

– Sedan tänker jag att de som beter sig så här, de ska inte få jobb. Det ska vara så enkelt, att det måste få konsekvenser.

"Vidrig kultur"

Eva Hamilton, som är ledamot i Dramatens styrelse och tidigare SVT-chef, riktar hård kritik mot branschen.

– Det är en vidrig kultur som har tillåtits och förlåtits i något sorts sken av manliga genier. Nu är det slut på det, tack och lov, säger hon till TT.

– Det här kommer att förändra hela branschen. Toleransen för den här typen av maktmissbruk är hädanefter noll.

Även svensk arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst kallade på onsdagskvällen till ett extra styrelsemöte, skriver SVT.

Svenska Filminstitutet (SFI) skärper nu kraven på de produktionsbolag man väljer att stödja. Ett så kallat "green card", en utbildning i hållbart ledarskap, ska säkerställa nolltolerans mot sexuella trakasserier, säger vd Anna Serner till TT.

– Vi har redan en ganska saftig kravspecifikation som bland annat handlar om att man ska vara en ansvarstagande arbetsgivare, säger hon, men lägger till att kraven nu skärps.

Gjort skillnad

Certifieringen går ut på att man fått utbildning som handlar om hållbart ledarskap. Idén har diskuterats på SFI under ett eller ett par år, men har då handlat om jämställdhet och mångfald mer generellt. När kraven nu höjs är det självklart att man tar upp sexuella trakasserier som en av utbildningspunkterna.

– Vi tänker att det ska träda i kraft 2018. Det handlar om långsiktig hållbarhet för den här branschen.

Anna Serner hoppas att uppropet kommer bli början till en förändring, och att fler berättar och höjer sin stämma.

– Man ska helt enkelt inte kunna bete sig på det här sättet utan att det markeras, även i vardagliga situationer. Jag är djupt tacksam för att de här kvinnorna har vågat träda fram. De kommer att på riktigt ha gjort en skillnad.