TT-Feature

Slowgold siktar inte mot storpubliken

TT-Feature Artikeln publicerades

Förra året blev Slowgold årets kompositör på Manifestgalan och på fredag kommer hon tillbaka för att uppträda där. Musikjournalister har länge förutspått Slowgolds stora publika genombrott, men tanken skrämmer henne lite.(TT)

Slowgolds fjärde skiva "Drömmar", som släpptes nu i februari, har av många pekats ut som hennes biljett till den stora publiken - vilket hon själv har dubbla känslor inför.

– Man eftersträvar väl alltid att fler ska höra ens musik, sen vill man ju hänga med rent mentalt i stegen som leder mot en bredare publik. Jag har tagit små sådana steg under en längre tid, säger Amanda Werne, alias Slowgold.

Hon fortsätter:

– Det är inget som har varit ett mål i sig. Hade jag bara tänkt att jag ville slå igenom stort hade jag kanske tappat bort mig själv på vägen.

Referenser

Slowgolds genreöverskridande popmusik beskrivs ofta i termer av poetisk eller drömsk. När hon skriver sina låtar är hon inte rädd att väva in referenser till andra musiker hon gillar. Om hon lyssnar mycket på någon när hon skriver är det roligt om det hörs, säger hon.

– Det blir ekon från annan musik och det är roligt om någon hör det, det är inget jag känner att jag behöver dölja. Vissa referenser är svåra att höra, så det ser jag fram emot att se om någon känner igen dem.

Pop-kompositör

I år uppträder Slowgold tillsammans med bland andra Iiris Viljanen och Erik Lundin på Manifestgalan i Stockholm, den alternativa musikscenens stora musikfest. Förra året utnämndes hon där till årets kompositör. Utmärkelsen har betytt mycket, förklarar hon - inte minst för att visa att komposition inte bara är något som sker i "det musikaliska finrummet."

– Att få det priset som låtskrivare - vilket jag främst ser mig som - är otroligt roligt. Det sätter fokus på låtskriveriet som komposition också. Det är inte bara "finare" musik som har en kompositör utan även rock och pop.