Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skogsshow med tramporgel och koraler

Vad händer när det blir vår mitt i februari och naturen som vi känner den tycks ha gått förlorad? "Nationalparken" handlar om vårt förhållande till skogen men också om sorgen över det som inte längre finns.(TT)
Publicerad 11 mars 2019

Allt tar sin början med en fiktiv begravning av ett faktiskt träd: världens äldsta gran, Old Tjikko på Fulufjället, vars rotsystem enligt forskare i Umeå går att datera så långt tillbaka som 9 550 år. I Riksteaterns nyskrivna show "Nationalparken" har världens äldsta gran dött på grund av människans framfart.

””

Längtar till skogs

Annons

Tillsammans med sin folkmusikkollega Samantha Ohlanders gjorde hon för tre år sedan den hyllade föreställningen "Fäboland", beskriven som ett slags Thelma och Louise i allmogestil. Den här gången har de med sig kompositören Hampus Norén och poeten Jonas Gren i en show om urskog och produktionsskog och vårt förhållande till naturen. Här finns stockholmaren som längtar till skogs men inte kommer längre än till Naturkompaniet, Bengt, avverkningsledare på Svea Skog och friluftsmänniskan Monika.

"Nationalparken" rymmer mycket humor men också sorg.

””

Showen är mer av en sorgebearbetning än en uppmaning till kamp.

””

Baggböleri

Halva "Nationalparken" består av musik varav en stor del är nykomponerad, dock inte visan om baggböleri, det vill säga när skogsägarna lurade av bönder skogen efter att först ha supit ner dem. Ensemblen lyfter även fram gamla bortglömda koraler (kyrkomelodier) på tramporgel.

””

TT: Vad hoppas du att publiken ska få med sig?

””

"Nationalparken" får urpremiär 12 mars i Surahammar och turnerar i vår till cirka 45 platser.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons