TT-Feature

Skogsshow med tramporgel och koraler

TT-Feature Artikeln publicerades

Vad händer när det blir vår mitt i februari och naturen som vi känner den tycks ha gått förlorad? "Nationalparken" handlar om vårt förhållande till skogen men också om sorgen över det som inte längre finns.(TT)

Allt tar sin början med en fiktiv begravning av ett faktiskt träd: världens äldsta gran, Old Tjikko på Fulufjället, vars rotsystem enligt forskare i Umeå går att datera så långt tillbaka som 9 550 år. I Riksteaterns nyskrivna show "Nationalparken" har världens äldsta gran dött på grund av människans framfart.

– Det har vi hittat på. Vi håller en begravning, så blir det begravningskaffe och då möter vi personer som representerar våra olika sätt att se på skogen, berättar Sara Parkman.

Längtar till skogs

Tillsammans med sin folkmusikkollega Samantha Ohlanders gjorde hon för tre år sedan den hyllade föreställningen "Fäboland", beskriven som ett slags Thelma och Louise i allmogestil. Den här gången har de med sig kompositören Hampus Norén och poeten Jonas Gren i en show om urskog och produktionsskog och vårt förhållande till naturen. Här finns stockholmaren som längtar till skogs men inte kommer längre än till Naturkompaniet, Bengt, avverkningsledare på Svea Skog och friluftsmänniskan Monika.

  "Nationalparken" rymmer mycket humor men också sorg.

  – Man tänker att vi har så mycket skog i Sverige, men det mesta är plantage. Bara två till tio procent är urskog, beroende på hur man räknar.

  Showen är mer av en sorgebearbetning än en uppmaning till kamp.

  – Det handlar om att få sörja att naturen som vi känner den förmodligen har gått förlorad och att vi måste acceptera det och handla utifrån det. Men i människans relation till naturen finns det också mycket som är jättekul.

  Baggböleri

  Halva "Nationalparken" består av musik varav en stor del är nykomponerad, dock inte visan om baggböleri, det vill säga när skogsägarna lurade av bönder skogen efter att först ha supit ner dem. Ensemblen lyfter även fram gamla bortglömda koraler (kyrkomelodier) på tramporgel.

  – Vi jobbar alltid musikaliskt långt tillbaka i tiden. Som folkmusiker har man alla de här berättelserna med sig.

  TT: Vad hoppas du att publiken ska få med sig?

  – Jag hoppas att man ska vara tacksam över skapelsen, det är ett stor mål. Vi vet inte hur klimatförändringarna kommer att slå, men vi vet mycket mer än vi visste förut och det måste vi bära med oss in i den tiden.

  "Nationalparken" får urpremiär 12 mars i Surahammar och turnerar i vår till cirka 45 platser.