TT-Feature

Schweiz behåller radio- och tv-avgiften

TT-Feature Artikeln publicerades

Schweizarna fortsätter att betala för public service. Under söndagen röstade 71 procent emot ett förslag om att avskaffa den allmänna licensavgiften för radio och tv, enligt nyhetsbyrån ATS. Debatten om att slopa avgiften har blossat upp i landet sedan det omtalade "No Billag"-initiativet.(TT)

Schweizarna fortsätter att betala för public service. Under söndagen röstade 71 procent emot ett förslag om att avskaffa den allmänna licensavgiften för radio och tv, enligt nyhetsbyrån ATS.

Debatten om att slopa avgiften har blossat upp i landet sedan det omtalade "No Billag"-initiativet. Rörelsen anser att Billag - den schweiziska motsvarigheten till Radiotjänst - är förlegad och att en avgift för alla skapar ett mindre konkurrenskraftigt och orättvist medielandskap.

Förespråkarna för det statliga radio- och tv-bolaget SRG SSR menar däremot att organisationen levererar samhällsinformation, analyser och opinion till alla medborgare, på de fyra officiella språken tyska, franska, italienska och rätoromanska.

Licensavgiften, för närvarande 451 franc, kommer nästa år att sänkas till 365 franc, motsvarande 3 200 kronor.