TT-Feature

Saviano: "Fascisterna skrämmer mig inte".

TT-Feature Artikeln publicerades

Falska nyheter är det största hotet mot yttrandefriheten, säger Roberto Saviano på Bokmässan i Göteborg. Själv lever han fortfarande under konstant dödshot för sin frispråkighet om maffian.(TT)

Den italienska journalisten och författaren Roberto Saviano har i elva år levt med konsekvenserna av att ha använt det fria ordet. Efter debutboken "Gomorra" blev han till måltavla för maffian, och lever under konstant dödshot.

Men i diskussionen om yttrandefrihet är det inte frågan om fascistiska tidskrifters rätt att närvara han tycker är viktigast, berättar han på plats på Bokmässan i Göteborg.

– Fascistiska tidskrifter skrämmer mig inte, säger han om Nya Tiders närvaro.

"Verkligheten angrips"

Mer skrämmande enligt Saviano är i stället att "verkligheten är under attack". Att extrema organisationer och personer kan sprida sina åsikter som de vill.

– Jag menar sökandet efter verkligheten, inte att verkligheten är något absolut. Det största hotet mot yttrandefriheten just nu är "fake news". Lögnerna. Verkligheten har blivit ett instrument för manipulation. Allt är småprat, på Facebook är det bara lögner och ytlighet. Det finns inte längre någon tid för att söka efter kunskap, säger han.

Saviano har kommit till mässan för att prata om nya boken, "Blodsleken" som är hans skönlitterära debut. Där beskriver han hur den organiserade kriminaliteten har letat sig allt längre ner i åldrarna. Huvudpersonerna är mellan 10 och 19 år - och redan djupt inblandade i organisationens brutala värld.

Sverige inget undantag

I ett antal böcker har Saviano avslöjat hur olika maffiaorganisationer omsätter enorma summor över hela världen, ofta via försäljning av narkotika. Sverige är inget undantag.

– Men Sverige har aldrig märkt av den organiserade kriminaliteten. Nu börjar den synas, för man har en större uppmärksamhet på invandrarna. Men det har funnits svarta pengar i omlopp i Sverige i decennier. Vissa tror att det beror på invandringen men de gör bara problemen synligare, säger han.

För att komma tillrätta med problemen tycker Saviano att man borde införa en särskild antimaffia-lagstiftning och legalisera lättare droger.

– Det är ett första slag mot maffian. Att ta in droger i Sverige är väldigt lätt, de kommer huvudsakligen från Balkan och Ryssland.