TT-Feature

Önska ett fett nytt år - på egen risk

TT-Feature Artikeln publicerades

Det går att krydda helghälsningen genom att fräscha upp de klassiska fraserna - men var beredd på att väcka reaktioner, enligt en språkvårdare. De lyckoönskande hälsningsfraserna duggar lika tätt som kyliga dagar runt månadsskiftet december-januari.(TT)

De lyckoönskande hälsningsfraserna duggar lika tätt som kyliga dagar runt månadsskiftet december-januari. Den förhoppningsvis goda julhelgen övergår gärna i ett gott nytt år som helst får en god fortsättning. Men varför säger vi inte glad jul eller glatt nytt år, när vi säger glad påsk och glad midsommar?

Lena Lind Palicki, språkvårdare i svenska vid Språkrådet, säger att vi tidigare även använde uttrycket "glad jul", men att god-formen har blivit dominerande.

– Det har bara med vana att göra, och så blir vi vana vid det och tycker att det låter korrekt. Man kan jämföra det med annat i samhället, vi har vissa konventioner som vi håller oss till för att vi känner igen det och för att vi tycker att det är enkelt och bra.

Ungefär som klädkod

Enligt Lena Lind Palicki är det upp till var och en hur fraserna formuleras, men samtidigt måste personen som uttalar dem vara medveten om hur de tolkas.

– Det är klart att man kan vara lekfull med språket, men då ska man vara beredd på att det väcker reaktioner. Vi brukar till exempel klä oss i svart när vi har begravning, men om du vill väcka uppmärksamhet kan du klä dig i rött.

– Och om du till exempel skriver i offentligheten som myndighetsskribent måste du hålla dig till konventionerna, där är det inte läge att vara kreativ. Om du däremot befinner dig i ett privat sammanhang eller i talspråket är det väldigt öppet för förändring och påverkan, säger hon.

Handlar om identitet

Ordvalen kan berätta mycket om en annan människa.

– Det sätt du uttrycker dig på säger något om din identitet, vilken generation du tillhör eller var du kommer från om du pratar dialekt. Om du till exempel önskar någon ett "fett nytt år" säger det kanske något om vem du är, och vem du vill vara.