TT-Feature

Obamas moderna presidentporträtt avtäckta

TT-Feature Artikeln publicerades

De officiella porträtten av USA:s tidigare presidentpar Barack och Michelle Obama har avtäckts och markerar ett konsthistoriskt ögonblick. Enligt tradition ställs konstverken ut på The National Smithsonian Portrait Gallery i Washington DC.(TT)

Enligt tradition ställs konstverken ut på The National Smithsonian Portrait Gallery i Washington DC. Däremot valde det forna presidentparet att arbeta med två betydligt mer otraditionella val av konstnärer.

Båda porträtten är skapta i modernistisk stil. Baracks av Kehinde Wiley och Michelles av Amy Sherald. Konstnärsvalen i sig är historiska, inte bara för att det är första gången en afro-amerikansk president och presidentfru avbildas i USA, utan även för att det är första gången afro-amerikanska konstnärer anlitas för jobbet.

– Unga, svarta tjejer kommer att se en bild av någon som ser ut som de gör, hängandes på väggen i den här mäktiga institutionen. Jag vet vilken inverkan det kommer att ha på deras liv, eftersom jag en gång var en av de flickorna, sade Michelle Obama.

Under ceremonin bjöd Barack Obama på ett skämtsamt tal där han kritiserar sina drag.

– Jag försökte förhandla mig till mindre grått hår men Kehindes konstnärliga identitet tillät honom inte att göra det, sade Barack Obama enligt Reuters och tillade:

– Jag försökte också förhandla mig till mindre öron - men misslyckades också med det.

Kehinde Wiley är känd världen över för sina porträtt av unga svarta män. Han har tidigare bland annat porträtterat LL Cool J, Michael Jackson, Notorius BIG. och Ice T. Amy Sherald är känd för att måla afroamerikaner i färgstarka skalor.