TT-Feature

Nattmangling att vänta i tv-bråket

TT-Feature Artikeln publicerades

Vid midnatt svartnar det i rutan för de Teliakunder som vill se på Discovery Networks kanaler. Intensiv förhandling pågår mellan de båda parterna - som bråkar om de ekonomiska villkoren. När onsdagen blir torsdag går tv-avtalet ut mellan Telia och medieföretaget Discovery Networks Sweden.(TT)

När onsdagen blir torsdag går tv-avtalet ut mellan Telia och medieföretaget Discovery Networks Sweden. Det innebär att de omkring 1,5 miljoner tv-tittare som har Telia-abonnemang blir utan kanaler som Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport, med flera. Förhandlingar har pågått under en längre tid mellan parterna, som inte lyckats komma överens.

– Vi står långt ifrån varandra och det handlar om pengar. Vi tycker att vi betalar mycket för Discoverys tjänster sedan tidigare. Sedan handlar det också om vilka rättigheter vi har kring på vilket sätt vi får visa deras utbud, men där står vi närmare varandra, säger Jonas Hasselberg, Chef för Telias konsumentaffär, som tillägger att förhandlingen sker direkt med ett amerikanskt förhandlingsteam som Discovery flugit in.

Fotboll i fara

Förhandlingarna kommer pågå fram till midnatt om inte parterna kommit överens innan dess. Särskilt känslig är frågan eftersom Discovery äger rättigheterna till fredagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Frankrike.

– Vi tycker inte att kunderna ska komma i kläm där och bad specifikt Discovery att göra undantag för matchen. Men det fanns inget intresse, säger Jonas Hasselberg.

Regeringen informerad

Tidigare under dagen tog Discoverys företrädare initiativ till ett möte med kulturdepartementet för att informera om läget.

– Vi uttryckte vår oro över den svenska produktionsindustrin, när en telekomjätte med stort statligt ägande står som grindvakt mellan produktionsbolag och tv-hus och de människor som vill titta på högkvalitativ underhållning och sport. Vi lägger just nu all vår energi på att få till ett nytt avtal med Telia. Vi finns ju hos alla andra distributörer och ser ingen anledning att inte fortsätta finnas hos Telia, säger Discoverys presschef Dan Panas till Dagens Media.

Discovery har valt att inte kommentera tvisten ytterligare innan de nya förhandlingarna är avslutade.