TT-Feature

Man förklarar protest på konserthus

TT-Feature Artikeln publicerades

Mannen väckte stor uppståndelse förra veckan när han protesterade mot en högljudd flicka med funktionshinder som satt i publiken på Göteborgs konserthus. Nu svarar han på kritiken och försvarar sitt agerande.(TT)

Mannen säger att han "inte utan reservation" delar uppfattningen att "alla är välkomna" till Konserthuset, skriver GP.

– Frågan är lite mer komplex, säger mannen som vill vara anonym på grund av de hot han fått efter incidenten förra fredagen.

Flickan, som har en intellektuell funktionsnedsättning, hade aldrig varit på konsert tidigare. När hon gav ljudligt uttryck för att hon tyckte om musiken ropade mannen att det var konstigt att "folk inte kan hålla käften". Protesten fick flickans föräldrar att lämna lokalen tillsammans med henne. Konserthusets vd Sten Cranner gick efter händelsen upp på scenen och betonade att konserthuset är till för alla och att alla är välkomna.

Mannen säger till GP att detta resonemang är "förenklat och oreflekterat" och att en musikupplevelse kräver full koncentration och uppmärksamhet.

– De tysta sekunderna innan första tonen är oerhörda, förklarar han.

Mannen tycker att det finns andra sätt att låta flickan njuta av musik, till exempel genom att erbjuda henne biljett till genrepet. Han säger vidare att han inte menade att vara ohövlig.

– Alla tycker olika, men konserthusen och publiken måste våga ta ställning.