TT-Feature

Kungen har träffat Sara Danius om krisen

TT-Feature Artikeln publicerades

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius träffade under söndagseftermiddagen kung Carl XVI Gustaf på Drottningholms slott, uppger hovet för TT.(TT)

"De hade ett informativt möte om den nuvarande situationen inom Akademien, och de diskuterade olika lösningar för en positiv utveckling av Akademien", skriver hovet i ett uttalande.

Sedan tre ledamöter i den anrika kulturinstitutionen under fredagen valde att lämna arbetet i Svenska Akademien - vilket gjorde att totalt fem stolar av 18 nu står oanvända - bad kungen Danius om ett möte.

– Med anledning av att han är högste beskyddare. När det är större händelser kring Akademien ska kungen som högste beskyddare få den informationen, sade hovets informationschef Margareta Thorgren till TT i fredags.

Sedan avhoppen har även ledamoten Sara Stridsberg, i ett mejl till TT, berättat att hon överväger att lämna sin plats i Akademien.

Krisen bottnar i de interna slitningar som har uppstått i Akademien som en följd av turerna kring den så kallade kulturprofilen. Tidigare i våras hölls en omröstning om att utesluta en ledamot, med nära kopplingar till kulturprofilen. Ledamoten har genom vittnesmål i en advokatutredning pekats ut för att ha läckt namn på Nobelpristagare i förväg.