TT-Feature

Konstnärligt kraftprov på Liljevalchs

TT-Feature Artikeln publicerades

Med poetiska och existentiella gestaltningar av människors och fåglars rörelser återinvigs nyrenoverade Liljevalchs konsthall i Stockholm. Här finns också en rysk biograf och säregna kändisporträtt, samt ett tyst golv. Den knarrande, lätt sviktande parketten är borta.(TT)

Den knarrande, lätt sviktande parketten är borta. Det nya ekgolvet ska hålla både för truckar och för framtiden, enligt konsthallschefen Mårten Castenfors. Dessutom bärs det upp av en nypålad grund som förstärkts för 80 miljoner kronor.

– Vi gör det här för att vi vill att besökarna ska komma i mängd, säger han och målar sedan upp den verklighet som ska gälla från 2020 då den helt nya och kompletterande konsthallsbyggnaden intill ska vara färdig att tas i bruk.

Redan invigningen av den nyrenoverade gamla konsthallen är ett konstnärligt kraftprov. Camilla Holmqvists tecknade porträtt av politiker och kändisar fyller ett par salar.

Övervakningskamera

Därutöver har konstnären Mikael Lundberg tillsammans med fysikern Mats Nordahl gjort fem olika gestaltningar utifrån samma enorma grundmaterial: under ett år hade de en övervakningskamera placerad högst upp på Katarinahissen vid Slussen i Stockholm. Nu översätts människorna och deras rörelser bland annat till droppande salt i ett skulpturalt verk som växer fram under utställningens gång.

Helt omedelbar är den film som visar alla fåglar som flyger över Ryssgården. De streckade rörelserna blir ett poetiskt uttryck för det liv som ständigt pågår över våra huvuden.

Går upp i rök

På en annan film syns i stället vardagsresenärerna som kommer upp ur tunnelbanan. De som står stilla materialiseras, de som rör sig blir suddiga och de allra snabbaste går upp i rök.

– De blir upplösta, som i döden tänker jag, eller ett helt annat tillstånd. Det här blir en riktigt existentiell film, säger Mikael Lundberg.

Nyinvigningen rymmer också världspremiären av Staffan Juléns och den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs film "Lyubov - kärlek på ryska", som visas i scenografen Ulla Kassius biograf, vars förlaga finns i Minsk.