Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Kärleksförklaring till ung finsk idealism

Unga idealister skidar till Petrograd för att bygga en bättre värld. Sirpa Kähkönens roman är en innerlig kärleksförklaring till rena finska hjärtan som skulle brytas ner i ett annat fängelse än det som de just lämnat. De bor i en källare och har tagit med sig helt fel saker.(TT)
Publicerad 28 september 2017

De bor i en källare och har tagit med sig helt fel saker. Ändå är det med kraft och framtidstro som det förälskade finländska paret, Ilja och Klara, inleder sitt nya liv. 15 år senare ska Stalin visa sitt fula ansikte. Men det vet ingen nu.

””

Självskriven gäst

Annons

Som erkänd finländsk författare av historiska romaner är hon en självskriven gäst när Bokmässan i Göteborg uppmärksammar hundraårsjubileet av Finlands självständighet. I sju romaner har Sirpa Kähkönen skildrat den lilla människans tillvaro under vinter- och fortsättningskriget i sin uppväxtstad Kuopio.

Men den senaste romanen, "Granitmannen", egentligen ett slags prolog till Kuopio-serien, kommer ur djupet av henne själv på ett annat sätt än de tidigare. Den är den första som översatts till svenska och kanske också den roman som hon förberett sig för genom att skriva de tidigare.

Rent historiskt tar den avstamp i de djupa sår som inbördeskriget och självständigheten lämnade kvar hos de röda, socialisterna och kommunisterna. Hennes Ilja är en av de många som efter självständigheten sattes i finska arbetsläger där tusentals svalt ihjäl.

””

"Stenhård kommunist"

Hennes berättelse vilar på uppväxten med en morfar som livet ut förblev "en stenhård kommunist". Även han hade rymt till Sovjet men kommit tillbaka ett år senare och kastats i fängelse för landsförräderi.

Genom livet bar denne morfar på bitterhet och förmodligen också skuld över att eventuellt ha försatt sina äldre bröder, som stannade kvar i Sovjet, i livsfara när han själv återvände. Kvar i Sovjet blev också hans stora ungdomskärlek.

””
””

Hennes romanhjältinna Klara är till skillnad från sin man, ideologen och ingenjören, både praktisk och insiktsfull. Tillsammans med en rysk konstnär engagerar hon sig i de tusentals föräldralösa gatubarn som lever i S:t Petersburg, liksom i alla ryska storstäder vid den här tiden, en konsekvens av att landsbygden ödelagts av kommunisterna.

Som den historiker Sirpa Kähkönen är i grunden vilar både romanbygget och hennes författarnärvaro på gedigna kunskaper, inklusive gatubarnens svavelosande svordomar: "må ditt underliv ruttna i syfilis" och så vidare.

Vardagens skimmer

"Granitmannen" är samtidigt en roman som genomsyras av skimrande vardagsögonblick. Men också av det ryska. Läsaren följer en kamratkrets som samlas kring festmåltider av piroger, torkad svamp och äppelringar. En burk inlagd ramslök blir paradisisk, upplevd genom den tärda Klaras alla sinnen.

””
Annons

Under Stalinterrorn, och även senare, ägde livet rum runt köksborden där man delade allt

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons