TT-Feature

I stället för Darin-hysteri - musik

TT-Feature Artikeln publicerades

Hysteri och skrikande fans blev Darins vardag när han turnerade i Asien. Nu ser han fram emot en lugnare Sverigeturné - där tyngdpunkten ligger på musiken.(TT)

Det var i samband med en hyllningsskiva för Ted Gärdestad och sin medverkan i tv-programmet "Så mycket bättre" som Darin Zanyar fick upp ögonen för att sjunga på svenska. Nu är han inne på sitt andra album på språket och ger sig ut på en stor Sverigeturné med stop i 23 städer.

Efter språkbytet upplever han att publiken tar till sig låtarna på ett annat sätt, men också att allt fler olika åldersgrupper ansluter till fanskaran.

– Jag har fått många fina kommentarer om låtarna och det är alltid bra att folk känner igen sig i texterna och uppskattar dem. Det är kul att låtarna kan få folk att må bra, säger han.

Brukar vara privat

Under den förra Sverigeturnén var temat på scenen årstiderna. Nu utlovar han en annan atmosfär med ett nytt ljus, stjärnbilder och en stråkkvartett.

– Jag gillar att sprida känslor och att få med mig publiken, att de ska känna vad jag känner. Det kommer att bli mycket känslor på scen, oavsett om det är djupt eller glad energi, berättar han.

Darin slog som 17-åring igenom i den tv-sända musiktävlingen "Idol". Nya "Alla ögon på mig" handlar om debuten, där han fick möta starka reaktioner från lyssnarna, både kärlek och hat. Inför skivsläppet var han nervös över hur låten skulle tas emot.

– Jag är inte van vid att släppa in människor på det här sättet, jag brukar inte lämna ut så mycket av mitt privatliv. Men nu känns det bra, låten passade väldigt bra ihop med albumet i övrigt.

"Hysteri"

2015 fick Darin skivkontrakt för hela Asien och gav sig därpå ut på en turné med albumet "Exit" i flera länder på kontinenten. Någonting som skiljde sig stort jämfört med att spela i Sverige.

– Det var så mycket hysteri. När jag kom till flygplatsen väntade folk och skrek, då var jag inte förberedd. Det är så skönt i Sverige att jag hör musiken under spelningarna och kommer in rätt på scen, men jag kan uppskatta båda. I Asien är det mer hysteriskt, i Sverige är det mer fokus på musiken, berättar han.

Darins Sverigeturné inleds i Göteborg den 22 februari.