TT-Feature

Folkfest med Lennart Jirlow på Bukowskis

TT-Feature Artikeln publicerades

Älskad av många, avskydd av några få. När Lennart Jirlow, snart 82, ställer ut sina verk på auktionsfirman Bukowskis kan man räkna med publikfest. Åsikterna har alltid gått isär om Lennart Jirlows konstnärskap.(TT)

Åsikterna har alltid gått isär om Lennart Jirlows konstnärskap. I mer än 60 år har han levererat målningar och litografier i karaktäristiskt klara färger, med motiv från det ljuva bistrolivet i Frankrike, prunkande blomsterlandskap i Provence och förtrollande Stockholmsmiljöer. Vackert, varmt och humoristiskt, tycker fansen. Banalt och publikfriande, menar de bitskaste kritikerna.

Hans stil kallas ofta naivistisk, men själv är han tveksam till etiketten. Den signalerar mer kommers än kvalitet, tycker han.

– När det är naivistutställningar så kommer det alla möjliga målare från hela världen som målar sådant som mest liknar skoltavlor. Jag målar lite naivt, det medger jag, men det är som med Chagall som jag har träffat här nere i Sydfrankrike, inte den naivism där konstnärer målar lite roliga gubbar utan tanke på att det ska vara något allvar bakom, säger han på telefon från hemmet i Provence.

Ställer ut på Bukowskis

När en ny stor utställning med ett 50-tal av hans verk visas i Stockholm, med vernissage den 10 mars, hålls den inte på ett galleri eller i en konsthall. För ovanlighetens skull har auktionsfirman Bukowskis upplåtit sina lokaler åt utställningsverksamhet - kanske för att Jirlows verk är ständigt återkommande på auktionerna med slutpriser runt 300 000 kronor per målning.

– Det är skojigt att ställa ut. Att sälja är en sak, men att se när folk upplever konstverken det är det som är spännande och skojigt, säger han.

De flesta av målningarna som visas i Stockholm är äldre, en del av dem från 2000-talets början. I den här utställningen finns inget helt nygjort verk med, men Lennart Jirlow målar fortfarande lika flitigt som när han var ung, håller i gång från tidig morgon tills dagsljuset har försvunnit.

– Det enda som roar mig är att måla. Det är ingen plåga att sätta sig vid staffliet, det är en sorts kall.

Fruktad jurymedlem

Genom årens lopp har han också porträtterat skådespelare och artister som han har tyckt om, Jarl Kulle, Jan Malmsjö, Evert Taube, Börje Ahlstedt och Povel Ramel är några av dem han har fångat i aktion. Och genom sina omtyckta restaurangmotiv kom han även i kontakt med några av kockvärldens största stjärnor, däribland den nyligen bortgångne Paul Bocuse. Till kocktävlingen Bocuse d'Or skapade han under 90-talet flera affischer.

I Jirlows tappning ser till och med en fruktad jurymedlem i Bocuse d'Or ut som en mycket nöjd, lätt fryntlig och synnerligen snäll person.

– Jag tycker inte att jag förskönar motiven med vilje, det bara blir så. Om jag kommer in på en bistro som jag ofta målar så kanske kocken är sjuk den dagen och blommorna som brukar stå i hörnan har vissnat, men när jag målar kommer jag tillbaka till det där lite glada och varma, säger han.