TT-Feature

Filmikon gör regidebut som 80-åring

TT-Feature Artikeln publicerades

Med nästan 140 roller bakom sig är Vanessa Redgrave en av den brittiska filmens ikoner, och nu har den 80-åriga skådespelaren regidebuterat. Dokumentärfilmen "Sea sorrow" tar hon med sig till Stockholm där hon tar emot festivalens hederspris.(TT)

Man skulle kunna säga att Vanessa Redgrave föddes in i skådespeleriet. När hennes far, skådespelaren Michael Redgrave, spelade i "Hamlet" i London den 30 januari 1937 förkunnade hans kollega Laurence Olivier i pausen: "I kväll har en stor skådespelerska fötts". Sin debut på teaterscenen gjorde hon 1958.

Årets hedersgäst

Nu är Redgrave på väg till Sverige och Stockholm som hedersgäst på årets filmfestival, som invigs den 8 november. Där står "Sea sorrow", hennes debutfilm som regissör, på repertoaren.

– Om min film kan rädda ett enda liv så var det värt att göra den, säger Redgrave när TT möter henne i en hotellträdgård i Cannes.

"Sea sorrow" är en skildring av de senaste årens flyktingvåg och av de historiska orsakerna till den. Redgraves son Carlo Gabriel Nero har producerat och Ralph Fiennes och Emma Thompson gör speakerrösterna.

– Jag har sysslat med film hela mitt liv, och när man bestämmer sig för att göra någonting bestämmer man inte vägen dit själv. Jag blev lika förskräckt som alla andra över vad som hände, hur människor flydde för att söka en framtid och hur de europeiska regeringarna inte ville hjälpa dem. Jag var inte alls klar över hur vi skulle göra filmen, vi improviserade oss fram.

Politisk aktivist

"Morgan", "Blow up", "Isadora", "Djävlarna", "Mordet på Orientexpressen", "Howards End", "Wilde", "Mrs Dalloway", "Försoning" - listan över filmer Redgrave gjort är mycket lång och imponerande. Hon har också varit en politisk aktivist på vänsterkanten, hon kandiderade till parlamentet för Englands revolutionära parti, hon har ofta hamnat i kontroverser på grund av detta och hon har i tidigare intervjuer alltid vägrat tala politik. Så inte denna dag.

– Det politiska är inte längre det primära i mitt liv. Det fanns en tid då jag ville att underhållningen skulle vara politisk, då glömde jag bort det mänskliga.

– Människor trodde att jag hatade judar eftersom jag stödde Palestina, och de misstolkade det som jag sa vid Oscarsgalan 1978. Det var inte meningen att låta anti-judisk, men det fick medlemmar av fascistiska National Front att komma fram till mig och säga "vi hatar också judar".

Sorgsen film

"Sea sorrow" är en klart politisk och, som framgår av titeln, sorgsen film. Känner Redgrave hopp? Hon skakar på huvudet.

– Vi måste sluta tänka i termer som hopp. Jag har de senaste åren förlorat två nära familjemedlemmar, så jag känner att jag borde kunna vara dogmatisk. Men det vore absurt av mig att förlora hoppet, samtidigt som jag inte baserar någonting på hopp. Vi måste istället satsa på att hjälpa, och det ger en ny energi.