TT-Feature

Danius ger ut bok om Dylanäventyret

TT-Feature Artikeln publicerades

Sällan har ett Nobelpris blivit så uppmärksammat och omdiskuterat som fjolårets litteraturpris till Bob Dylan. Nu berättar Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius själv om turerna kring pristagaren i boken "Om Bob Dylan", skriver Dagens Nyheter.(TT)

Sällan har ett Nobelpris blivit så uppmärksammat och omdiskuterat som fjolårets litteraturpris till Bob Dylan. Nu berättar Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius själv om turerna kring pristagaren i boken "Om Bob Dylan", skriver Dagens Nyheter.

Boken, som är utgiven av Svenska Akademien, skildrar den nervösa väntan på att Dylan skulle acceptera sitt pris, mediestormen som följde och krishanteringen när en ledamot beskrev Dylans tystnad som "oartig och arrogant". Dylan nobbade visserligen Nobelceremonin - men tog senare emot priset vid en kort ceremoni inför en spelning i Stockholm. I sista stund levererades också en inspelad Nobelföreläsning som gjorde att han kunde håva in prispengarna.

Sara Danius presenterade också boken på sin blogg nyligen med de kortfattade orden: "Om Akademiens Dylanäventyr. Bortom mediebevakningen".