TT-Ekonomi

Värsta obligationsmånaden på länge

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Obligationsmarknaden i Europa och USA går mot den sämsta månaden sedan slutet av 2016 i januari. Räntorna stiger och priserna pressas när marknaden ställer om sig inför vad som ser ut en oväntat stark konjunktur framöver.(TT)

– Det obligationsmarknaden reagerar på är det faktum att vi är i den starkaste tillväxtmiljön på länge, säger Seamus Mac Gorain, portföljförvaltare på JP Morgan.

Medan räntorna stiger ökar också ränteskillnaden mellan obligationer med kort respektive lång löptid ökar.

Bakgrunden är att tillväxt, börser och inflation lyfter, vilket minskar behovet av penningpolitiska stimulanser. Och när centralbanker nu har börjat strama åt med strypta stödköp och höjda styrräntor slår det mot efterfrågan på obligationer.

Räntan på tioåriga tyska statspapper har under januari gått upp med omkring 0,25 procentenheter till 0,68 procent. Svenska obligationer med samma löptid har samtidigt gått upp med cirka 0,15 procentenheter till 0,93 procent.

Den breda tillväxten har fått ECB-företrädare att flagga för att stödköpen stryps snabbare än man tidigare räknat med, samtidigt som USA:s centralbank Federal Reserve efter att ha lämnat räntan oförändrad på veckans möte väntas stegvis höja räntan senare i år.