TT-Ekonomi

Utskotts-ja i EU till ändrad utstationering

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott gör tummen upp för förändrade regler för arbetare som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land än det egna. - Man ska ha en konkurrens som bygger på kvalitet.(TT)

EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott gör tummen upp för förändrade regler för arbetare som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land än det egna.

– Man ska ha en konkurrens som bygger på kvalitet. Det här kan betyda mycket för att bekämpa den sociala dumpningen, säger utskottets vice ordförande Marita Ulvskog (S) som ledde måndagens omröstning.

Förslaget om ändrade så kallade utstationeringsregler lades fram av EU-kommissionen i fjol våras och har sedan dess stötts och blötts av såväl EU-länderna som EU-parlamentet. Måndagens utskotts-ja gäller en kompromiss som arbetats fram av socialdemokratiska S&D och kristdemokratiska EPP och som bland annat innebär att utstationeringen maximalt ska kunna pågå i två år.

EU-ländernas arbetsmarknadsministrar ska för sin del försöka enas vid ett möte i Luxemburg nästa måndag. Därefter ska de olika åsikterna jämkas ihop innan de nya reglerna kan träda i kraft.