TT-Ekonomi

Svenskar våghalsiga aktiesparare

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Svenska sparare är bland de mest självsäkra och riskbenägna i sitt sparande, jämfört med andra länder i Europa. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av kapitalförvaltaren Legg Mason.(TT)

Svenska sparare är bland de mest självsäkra och riskbenägna i sitt sparande, jämfört med andra länder i Europa. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av kapitalförvaltaren Legg Mason.

Den genomsnittlige svenska spararen har cirka 29 procent av sina investeringar i aktier, klart högre än genomsnittet i Europa på 18 procent.

Dessutom tar svenskarna större risker att sprida sina investeringar utomlands. I en svensk portfölj placeras 66 procent i hemlandet, medan motsvarande europeiskt snitt är 74 procent.

När svenskar svarar på hur de beskriver sin risktolerans svarar 32 procent att de antingen är något aggressiva eller mycket aggressiva, jämfört med 24 procent i genomsnittet i Europa.

Undersökningen har besvarats av 15 300 investerare i 17 länder och för första gången ingår Sverige. Totalt har 900 svenskar i åldern 18-74 år medverkat.