TT-Ekonomi

Svalare bomarknad ett Stockholmsfenomen

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Bostadsmarknaden har svalnat, men nedgången gäller främst i Stockholm och dyrare prestigeprojekt. - Göteborg och Malmö håller uppe väl. Vi ser inte samma avmattning på försäljningstakt där, säger Skanskas vd Johan Karlström. Skanska presenterar sin kvartalsrapport.(TT)

Skanska presenterar sin kvartalsrapport. Visserligen är orderingång och lönsamhet i fallande och aktien dyker, men det är främst en effekt av verksamheten i USA och delar av Europa. Johan Karlström ser inga allvarliga signaler på att den svenska byggmarknaden, vare sig på bostäder eller i övrigt, är i avtagande. Tvärtom.

– Vi räknar med att kunna starta flera nya stora bostadsprojekt i fjärde kvartalet, säger han, men tillägger samtidigt att läget förstås löpande analyseras.

Färre osålda bostäder

I grunden går byggmarknaden för bostäder från en överhettad till en mer normaliserad nivå. För Skanskas del finns färre osålda bostäder till salu nu, jämfört med ett år sedan. Lönsamheten är bättre än väntat. Men visst, även Johan Karlström ser en avmattning. Det tar längre tid att sälja bostäderna nu än tidigare.

– Då rycktes bostäderna nästan ur handen på oss när vi gick till marknaden, säger han.

Skanska satsar främst på mellansegmentet och förstagångsköpare, inte så mycket på dyra prestigeprojekt. Han tycker inte att det generellt byggs för mycket i Sverige just nu, med undantag för vissa specifika lägen i vissa städer där utbudet blivit väl stort. Han pekar bland annat på centrala Uppsala.

– Vi har haft ett väldigt underskott av bostäder, nu blir det en psykologisk effekt, det skrivs enormt mycket i tidningar. Men de som inte är stressade, som inte måste köpa bostad nu, de avvaktar lite nu. Det underliggande behovet fortsätter att finnas där.

Sent ute

Precis som många andra välkomnar han en mer sansad bostadsmarknad.

– Jag tycker det är hälsosamt att vi kommer ner på en mer normaliserad nivå vad gäller utbud och efterfrågan.

Därför anser han att ytterligare tuffare regler, såsom förstärkt amorteringskrav, kommer i fel läge.

– Det känns lite sent påkommet att komma med de pålagorna nu, när det ändå håller på och sätter sig. Jag tror inte att det behövs nu när vi ser en normalisering av nivåerna. Spekulationsköparna är ändå borta, säger Karlström.