TT-Ekonomi

Ryssland lockar svenska sparare

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Svenska sparare räds inte det politiska läget i Ryssland. Just nu är intresset det största på fem år. Förra året var Rysslandsfonderna de stora förlorarna på marknaden. Men trots oron i landet har kurvan svängt kraftigt och inte sedan 2010 har intresset varit lika stort hos svenska sparare.(TT)

Förra året var Rysslandsfonderna de stora förlorarna på marknaden. Men trots oron i landet har kurvan svängt kraftigt och inte sedan 2010 har intresset varit lika stort hos svenska sparare.

– Det är överraskande med tanke på det politiska läget. För varannan svensk sparare spelar politik in i hur de placerar sina pengar, och det vore ganska dumt att inte tänka så då politik styr mycket vad som händer på marknaden, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Startade på botten

Varför Rysslandfonderna går bra just nu är därför en komplex fråga. Gamla mönster visar att det som har gått starkt året innan fortsätter att stiga, men i Rysslands fall startade de året på botten.

– Men när en aktiekurs faller kraftigt blir det också billigare att köpa. Det är rimligt att tro att de som nu satsar på Ryssland hoppas att marknaden ska få en rekyl tillbaka, men en sådan kan ta flera år, säger Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar.

Det låga oljepriset är enligt Claes Hemberg en bidragande faktor till många väljer att satsa på Rysslandsfonder.

– Aktiva sparare letar nya köplägen och hoppas att oljepriset ska stiga. Dessutom har lågprisfonderna fått en rejäl uppgång då de billigaste fonderna blivit ännu billigare, vilket lockar tillbaka gamla sparare till Ryssland, säger han.

Mord kan påverka

Om förra helgens mord på oppositionsledaren Boris Nemtsov kommer att ha någon inverkan på marknaden tycker han är för tidigt att svara på.

– Vi märkte att börsen skakade till efter mordet, och många vägrar att spara i Ryssland på grund av Putins politik. Det kommer att ta lång tid för honom att bygga upp sitt förtroende igen, men det återstår att se hur det kommer att påverka spararna, säger Claes Hemberg.