TT-Ekonomi

Rapportpremiär för ny Ericsson-vd

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Nu drar rapportsäsongen för de svenska börsbolagen i gång på allvar. Först ut av tungviktarna är bland andra storbanken Nordea och krisdrabbade telekombolaget Ericsson. Nu ska bolagen att presentera sina siffror för fjärde kvartalet 2016 och summera förra året.(TT)

Nu ska bolagen att presentera sina siffror för fjärde kvartalet 2016 och summera förra året. Hur stor blir utdelningen för aktieägarna och vilken prognos har de svenska företagen för 2017 är några av frågorna som många hoppas få svar på?

Nordea, Intrum Justitia och Tele2 är först ut med rapportsläpp klockan 7.00. Därefter kommer Ericsson med sin rapport vid klockan 7.30. Det blir den första rapporten som Börje Ekholm presenterar i rollen som ny vd. Pappers- och hygienkoncernen SCA släpper sina siffror vid klockan 8.00. Vid lunchtid är det dags för medicinteknikbolagen Getinge.

Nordeas rörelseresultat väntas öka med 5 procent, enligt en Reutersenkät. Tele2 väntas redovisa en ökad omsättning samtidigt som resultatet före skatt spås sjunka med cirka 25 procent. Även SCA väntas redovisa en minskad vinst före skatt.

Krisbolaget Ericsson antas redovisa en omsättning på drygt 59 miljarder under fjärde kvartalet, en minskning med nästan 20 procent, enligt en Reutersenkät. Bolaget spås också redovisa en förlust före skatt på cirka 65 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 10 miljarder kronor i motsvarande period 2015. Om den nytillträdda vd:n Börje Ekholm kommer att presentera några "städåtgärder" återstår att se.

Getinges vinst före skatt spås ha ökat med 10 procent i fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal året innan.