TT-Ekonomi

Miljarder upp i rök efter gruvkonkurs

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

I dag väntas bouppteckningen efter konkursdrabbade Northland Resources lämnas in till tingsrätten. Enligt uppgifter till Dagens Industri beräknas skulderna uppgå till 14 miljarder kronor medan en mager miljard uppges finnas på tillgångssidan.(TT)

I dag väntas bouppteckningen efter konkursdrabbade Northland Resources lämnas in till tingsrätten. Enligt uppgifter till Dagens Industri beräknas skulderna uppgå till 14 miljarder kronor medan en mager miljard uppges finnas på tillgångssidan. Störst chans att få något tillbaka har obligationsinnehavare medan övriga fordringsägare gör klokt i att glömma sina pengar.

Konkursen drabbade gruvorten Pajala hårt i form av hundratals förvunna arbetstillfällen. Enligt konkursförvaltaren Hans Andersson är omfattningen jämförbar med 1930-talets Kreugerkrasch.

Trots de fallande järnmalmspriserna som bidrog till konkursen hoppas Andersson på en affär.

– De låga priserna försvårar. Men det finns flera seriösa intressenter och jag ser positivt på att vi ska kunna klara vår tidsplan att nå ett färdigt avtal i närtid och att de nya ägarna tillträder verksamheten i slutet av maj, säger Andersson till DI.